logo bilzen

1981

1981

De komst van MTV luidt het tijdperk van de videoclip in: televisiekijkers hoeven voortaan niet meer naar liveconcerten om hun idolen aan het werk te zien. Maar dat is niet de reden waarom ze in Bilzen twijfelen om nog een festival te organiseren. De organisatie is in een vicieuze cirkel van minder volk, minder geld en mindere affiches die nog minder volk lokken, terechtgekomen. En bovenop de financiële zorgen volgt het nieuws dat de Dell niet langer als locatie kan gebruikt worden.
Met nieuwe moed wordt in het voorjaar toch met de voorbereidingen gestart: het festival verhuist naar het Park Haffmans, met een podium tussen de bomen. En op vrijdagavond is er een Belgische rockavond aan de Pabilolokalen op de Veemarkt.
Onder meer De Kreuners en TC Matic doen er hun best, maar – hoewel de toegang gratis is, valt de publieksopkomst opnieuw tegen.
Zaterdag wordt er met Slade en Ian Hunter Band flink gerockt in het Haffmanspark. Maar de 2.500 bezoekers genieten vooral van de muzikale mime en dito grappen van Jango Edwards. Voor de bissen stormt hij naakt het podium op en verklaart - ‘Bilzen, I love you!’ – ongegeneerd zijn liefde.
Zondag wordt traditiegetrouw afgesloten met jazz. Vaderlandse trots Toots Thielemans en Didier Lockwood zijn de grootste publiekstrekkers, maar met 1.000 verkochte kaartjes zijn ze in Bilzen nog lang niet uit de kosten.
De editie van 1981 loopt opnieuw op een sisser uit.