logo bilzen

1980

1980

Later dat jaar zal Ian Curtis, zanger van Joy Division, zich verhangen en wordt John Lennon in New York doodgeschoten door Mark Chapman. Maar begin 1980 zit de festivalorganisatie al met de handen in het haar: er zit amper genoeg in kas om nog een Jazz Bilzen te organiseren. Ook de interne verdeeldheid speelt op. Voorzitter Theo Boelen doet een stap opzij en Jan Coch – zoon van pionier Fons – volgt hem op.
De vernieuwde ploeg kan aan de slag. Maar met minder geld moet het sowieso nederiger dan de voorgaande jaren. En hoewel de pers oproept om, net als het populaire Torhout-Werchter, voor één kwaliteitsvolle dag te gaan, spreken publiek en organisatoren zich uit voor een driedaagse. Dit keer gespreid over drie verschillende podia: een stadsfestival met Belgische affiche op de Veemarkt, een rockdag in de vertrouwde Dell en jazz in het Haffmanspark op zondag.
Zaterdag moet een volwaardige rockaffiche worden. Maar Bilzen kan nauwelijks grote namen krijgen, al tekenen Dexy’s Midnight Runners, The Shirts &The Ramones nog wel. Als die laatsten met geelzucht alsnog afhaken, draven The Stranglers op de laatste nipper op als top of the bill. Er is wel publiek, maar de massa laat het afweten.
Ook voor ‘Jazz in the Park’ dagen minder gegadigden dan verhoopt op. Met namen als Barbara Thompson’s Paraphernalia, Philip Catherine en Jan Akkerman heeft Bilzen nochtans kwaliteit in huis. Voor de 500 bezoekers is het dan ook puur genieten. Dat de stroom een paar keer uitvalt, laten ze niet aan hun hart komen.
Maar met de magere op- en inkomsten lijkt het vet in Bilzen helemaal van de soep.