logo bilzen

1975

1975

De organisatie droomt al jaren van een wereldster als Lou Reed op de affiche. Als blijkt dat Reed die zomer met de ‘BTM Star Truckin’ Tour’ door Europa trekt, aarzelen ze in Bilzen dan ook geen seconde. Het contract wordt binnengehaald, maar is onderdeel van een package deal: ook Earth & Fire, Climax Blues Band, Caravan, Renaissance, Soft Machine, Mahavishnu Orchestra en Wishbone Ash komen spelen. Daarmee is de eerste festivaldag meteen gevuld. Met verder nog John Cale, Steve Harley, Roland en Fairport Convention op de planken zit het festival gebeiteld.
Voor het eerst in z’n geschiedenis verbant Jazz Bilzen de jazz op zondag naar een ander podium: grote meneren als Kenny Clarke en Chris Hinze maken hun opwachting aan de parochiale Pabilolokalen.
Maar er hangt onheil in de lucht als Lou Reed te elfder ure alsnog z’n tournee afzegt. In allerijl wordt een waardige vervangact gezocht en gevonden met Ike & Tina Turner. Voor 550.000 frank, af te leveren bij hun aankomst in de luchthaven, wil het soulkoppel een extra tussenstop op hun Europese tournee inlassen. Maar achter de coulissen zweten de organisatoren peentjes: ze durven de annulatie van Reed niet bekend maken, het publiek van nonkel Lou is immers niet dat van tante Tina… Pas op het allerlaatste moment worden de festivalgangers op vrijdag ingelicht, maar Ike en Tina maken een fenomenale invalbeurt. Het wordt trouwens één van hun laatste concerten samen, kort nadien gaat het koppel uit elkaar.
De organisatie kan achteraf tevreden terugblikken: het publiek was talrijker dan verwacht, net als de inkomsten. En Jazz Bilzen wordt tijdens Humo’s Pop Poll verkozen tot concert van het jaar. Maar intern zijn er spanningen: sommigen werken zich belangeloos en onvoorwaardelijk uit de naad voor het festival terwijl anderen hun verantwoordelijkheid niet opnemen. Een groot ‘worst- en bierfeest’ voor alle medewerkers kan de plooien niet glad strijken.
Ook het imago van Jazz Bilzen krijgt een nieuwe knauw als daags na het festival op een veld in de buurt van de Dell het lichaam van een jonge Luxemburger wordt gevonden. Hij blijkt overleden aan een overdosis. Ook al was hij al jaren verslaafd, voor critici is het andermaal een bewijs dat Bilzen nog steeds ‘een drugshol’ is.