logo bilzen

1973

1973

The King doet weer van zich spreken: Elvis’ liveconcert ‘Aloha from Hawaii’ is het allereerste dat wereldwijd wordt uitgezonden via satelliet. Pink Floyd en Elton John brengen respectievelijk met ‘Dark Side of the Moon’ en ‘Goodbye Yellow Brick Road’ classic albums uit om U tegen te zeggen en Golden Earring breekt definitief door in the States met de hitsingle ‘Radar Love’. Ze staan opnieuw op de affiche in Bilzen en spelen een overtuigend concert dat met een staande ovatie wordt beloond. Maar bijna was het zover niet gekomen. In volle voorbereiding krijgt de organisatie te horen dat het terrein aan de Tabaart wordt verkaveld. Pas anderhalve maand voor de festiviteiten is de deal voor een nieuwe locatie rond: Jazz Bilzen verhuist naar de Dell, tientallen vrijwilligers zijn tot de laatste dag bezig om alles in orde te krijgen.
Het festival heeft zijn vertrouwen terug en neemt voor de popprogrammatie de concertpromotoren Ludo Marcelo en Ludo Debruyn onder de arm. De Ludo’s kunnen onder meer Spencer Davis Group, The Troggs, Ralph McTell en Status Quo contracteren. En de legendarische Britse DJ John Peel zegt toe voor de presentatie.
Onder een stralende zon zakken de eerste dag al duizenden bezoekers af naar het nieuwe terrein. Er ontstaat een file aan de kassa maar de sfeer is uitgelaten en relaxed. Het nieuws dat John Peel z’n kat stuurt, lijkt het publiek niet te deren. Maar als even later bekend raakt dat ook Status Quo niet komt, wordt met blikjes en bekers gegooid. Erger wordt het niet, doorheen de driedaagse is er rust en gezapigheid. Zowel festivalgangers als pers tonen zich tevreden. Hier en daar wordt gewag gemaakt van ‘het festival van de lieve vrede’, Het Belang van Limburg spreekt zelfs over ‘Woodstock in miniatuur’.